torstai 18. joulukuuta 2014

Papu-chouriço -pata, Favas com Chouriço

Jouluruokaähkyä odotellessa syödäänpä jotain ihan muuta. Portugalissa pavut ovat perusruokaa. Terveellisyydessään ne ovat liki vertaansa vailla, ja täältä löytyykin papuja niin montaa lajia, ettei taida Casa Vivan emännän sormet riittää laskemaan. Kesällä kasvatamme niitä  talon omalla kasvimaalla, talvella turvaudutaan toripapuihin. Käyttötapoja on monia; papuja laitetaan keittoihin, keitetyn riisin sekaan, lisukkeeksi chouriço-makkaralla höystettynä tai keitettynä muiden vihannesten kanssa. 

Isäntä laitteli sunnuntailounaaksi tätä Alentejon alueen tuhtia papupataa, joka vei kielen mennessään. Oli niin hyvää, että toivottavasti tätä saadaan pian uudestaan!

Mmmmm mikä tuoksu!
700 g fava-pakastepapuja
puolikas mustaa chouriço-makkaraa viipaleina
1 tavallinen liha-chouriço (chouriço de carne) viipaleina
200 g suikaloitua pekonia
100 g ilmakuivattua kinkkua
1 sipuli kuutioituna
4 valkosipulinkynttä silputtuna
1 iso tomaatti kaltattuna ja kuutioituna
2 porkkanaa viipaleina
1,5 dl kuivaa valkoviiniä
0,5 l vettä
2 laakerinlehteä
piripiriä eli chiliä maun mukaan
(korianteria)

Sunnuntailounaalla pöytään katetaan
vanhat maisemalautaset ja venäläiset
kristallilasit. Paistinpannu kansineen Ikeasta,
usein myös läsnä sunnuntailounaalla.
Kuumenna tilava paistinpannu, laita mustan chouriçon viipaleet pannulle kuumenemaan muutamaksi minuutiksi niin, että rasva alkaa sulaa. Lisää sipuli, valkosipuli, chili ja laakerinlehdet. Voit käyttää chilikastiketta tai tuoretta chiliä. Anna sipulin kuullottua. Lisää loput chouriçot, pekoni ja kinkku sekä tomaatti. Anna hautua viitisen minuuttia. Lisää porkkanat, pavut, vesi, viini ja korianteri. Käytä mieluiten tuoretta korianteria, mutta kyllä korianterinsiemenetkin käy. Maku on eri mutta silti hyvä. Anna hautua kannen alla kunnes pavut ja porkkanat  ovat pehmeitä, eli noin 15-20 minuuttia.

Tarjoile kuivaksi keitetyn riisin kanssa. Tästä annoksesta riittää noin 4-5 hengelle. Ohje voi vaikuttaa mutkikkaalta monine aineksineen, mutta ei oikeasti ole sitä. 

Tuoreita tai pakastettuja fava- eli härkäpapuja voi olla vaikea löytää Suomesta mutta hätätapauksessa ne voi korvata tavallisilla pakastepavuilla. Niille riittää muutaman minuutin kypsennysaika. Siitä tulee vähän eri ruoka, mutta milloinkas ruokaohjeita ei sovellettaisi sen mukaan mitä saatavilla on. 

Portugalilaisia chouriço-makkaroita voi kysyä Juustokauppa Miguelista Helsingin Hietalahden kauppahallista. 

P.S. Ai miksi mainitsin erikseen, että kuivaksi keitetyn riisin kanssa? Siksi, koska jotkut ruuat nautitaan sellaisen riisin kera, jossa on vielä keitinlientä mahdollisine mausteineen. Se on arroz malandro, tosivapaasti käännettynä lurjusriisi ja miksi nimi on sellainen en tiedä, mutta koitetaan ottaa selvää. 

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti