perjantai 8. tammikuuta 2016

Höyrytetyt sinisimpukat

Moni arastelee sinisimpukoiden valmistusta kotona, mutta ihan suotta. Kun noudattaa tiettyjä perussääntöjä, niin herkullisista simpukoista voi nauttia turvallisesti ja hyvillä mielin:

  • Matkalla kaupasta kotiin älä sulje simpukkapussia. Niiden pitää saada hengittää.  
  • Kuljeta simpukat kylmässä, osta kylkeen esim. pari pakastehernepussia. 
  • Säilytä valmistukseen asti jääkaapissa. Valmista ne ostopäivänä. 
  • Kun alat valmistaa simpukoita, pese ne juuresharjalla huolellisesti kylmässä vedessä. Jos simpukankuori on raollaan, napauta sitä. Jos se ei sulkeudu, heitä se pois. Samoin heitä pois kaikki rikkoutuneet simpukat. 
  • Syödessäsi valmiita simpukoita pistä pois kaikki ne, joiden kuori ei ole avautunut kunnolla. 

Kuoret ovat vielä kiinni. Kansi äkkiä takaisin päälle! 
Näin tehdään höyrytetyt sinisimpukat (2 hengelle): 

1 pss (n. 1 kg) tuoreita sinisimpukoita
1 dl kuivaa valkoviiniä
muutama oksa persiljaa silputtuna (mieluiten sileälehtistä)
1 pieni sipuli pilkottuna
2 valkosipulinkynttä pilkottuna
muutama haiven sahramia
reilu nokare voita

Lisäksi: tuoretta patonkia (ja ranskalaisia perunoita)

Nyt ne ovat avautuneet. 
Sulata voi padassa tai kattilassa, lisää sipuli ja valkosipuli ja kuullota hetki. Lisää silputtu persilja ja muutama haiven sahramia sekä valkoviini. Kuumenna ja lisää pestyt sinisimpukat. Pistä kansi kiinni ja höyrytä kovalla lämmöllä muutama minuutti. Sekoita välillä varovasti puulastalla, että simpukat höyryttyvät tasaisesti (tärkeää jos teet isompaa annosta). Kun kuoret ovat avautuneet kunnolla, kanna pata pöytään ja tarjoile simpukat patongin kanssa. Patonkia dipataan maukkaaseen liemeen.

Simpukat syödään käsin: irrota simpukanliha kuoresta toisella kuorenpuolikkaalla. Voit käyttää myös haarukkaa.

Vinkki: maukkaan liemen voit käyttää kalakeiton pohjaksi.

Nizzassa, missä yhteen aikaan kävin vuosittain, sinisimpukat tarjotaan valinnan mukaan joko ranskalaisten perunoiden tai salaatin kanssa. Tapa taitaa olla peräisin Belgiasta.  Ruokajuomana suosin kuohuviiniä, sillä kokemukseni mukaan se edesauttaa ruuansulatusta.

Kun ensimmäisen kerran söin simpukoita, sain allergiareaktion ja Pamela Andersonin huulet. Huulet palautuivat normaaleiksi antihistamiinilla, eivätkä simpukat ole sen jälkeen aiheuttaneet minulle mitään ongelmia.

P.S. Mereneläviä luvassa jatkossakin: Isäntä loihti pota-mustekalan lonkeroista maukasta syötävää.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti