tiistai 6. syyskuuta 2016

Possunlapapata eli Rojões

Yksi portugalilaisen keittiön parhaista puolista on se, että moni ruoka valmistetaan yhdessä astiassa, padassa tai kattilassa. Se säästää paitsi energiaa myös tiskiä. Pataruoka onkin oiva sapuska esimerkiksi syksyiselle mökkireissulle tai kiireiseen arki-iltaan. Ruuan muhiessa kattaa pöydän ja tekee pienen salaatin. Possunlapapataa maustavat muun muassa kumina ja neilikka, ja lihaa mureuttaa viini. Ihan aidossa Rojõesissa käytetään paistamiseen laardia (banho de porco), mutta nykykeittiössä sen voi korvata nokareella voita ja oliiviöljyllä.
























Possunlapapata eli Rojões (n. 4-5 annosta)

n. 600-700 g possunlapaa kuutioituna isohkoiksi paloiksi
10-12 isohkoa perunaa kuutioituina, jauhoinen lajike
1 suurehko sipuli siivuina
2 valkosipulinkynttä siivuina
2 laakerinlehteä
1 dl valkoviiniä
pieni pala chiliä silputtuna
1-1½ tl jauhettua kuminaa, kuminansiemenetkin käyvät
1-1½ tl paprikajauhetta
2-3 kokonaista neilikkaa tai ripaus jauhettua
suolaa maun mukaan
mustapippuria
voi-oliiviöljyseosta paistamiseen
tilkka vettä
koristeluun oliivirenkaita ja silputtua persiljaa

Kuumenna voi-öljyseos padassa ja ruskista lihakuutiot kevyesti. Lisää sipuli, valkosipuli ja mausteet, sekoittele hetki että mausteet levittyvät tasaisesti. Lisää viini, kuutioidut perunat ja tilkka vettä ja sekoita hyvin. Pistä kansi tiukasti päälle ja anna hautua miedolla lämmöllä, välillä sekoitellen, noin 20-30 minuuttia eli kunnes liha on mureaa ja peruna kypsää. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, ettei ruoka kuivahda kiinni. Se auttaa myös perunoita kypsymään. Jauhoinen perunalajike muhentuu osittain ja on sellaisena maukkaimmillaan. Kastiketta tässä pataruuassa ei ole eikä sitä kaipaakaan, koska makua on muutenkin.

Tarjoile Rojões salaatin kera.

P.S. Päärynäpuu tuotti tänä vuonna hyvin satoa, ja tänään Isäntä toi ensimmäisen kypsän kiivin. Niitä ja viikunoita odotellessa...

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti