maanantai 17. huhtikuuta 2017

Paahdettu lampaanviulu


Teimme ja söimme pääsiäisenä niin maukasta lampaanviulua, että täytyy kirjata ohje ylös niin kauan kuin se on tuoreessa muistissa. Kaivetaan tämä sitten esille ensi pääsiäisenä.

Viulun valmistuksessa jujuna oli vuorokauden liotus ja ylimääräisen rasvan poisto, jolla lihasta saatiin se lampaalle ominainen tunkkainen maku pois. Lihaa marinoitiin mausteliemessä parin tunnin verran ennen uuniin laittoa. Hidas haudutus matalassa lämpötilassa teki lihasta mureaa.

Samalla kertaa uunissa paistuivat uudet perunat, jotka oli maustettu rosmariinilla, valkosipulilla ja kurkumalla. Uusien perunoiden puutteessa vanhatkin käyvät aivan hyvin.

Näin lampaanviulu valmistettiin: 

Viulu likoamassa.
1 hieman yli kilon painoinen lampaanviulu

Liotukseen:
1,5 sitruunaa viipaleina
5 laakerinlehteä
raikasta vettä

Marinadiin:
½ litraa kuivaa valkoviiniä
2 rkl paprikatahnaa (massa de pimentão)
muutama rosmariinin oksa
5 valkosipulinkynttä paloina
2 laakerinlehteä
oliiviöljyä
suolaa

Laita viulu tilavaan astiaan runsaaseen, kylmään veteen. Lisää veteen viipaloitu sitruuna ja laakerinlehdet. Anna liota noin vuorokauden verran.

Poista lihasta ylimääräinen rasva. Laita liha uunivuokaan ja hiero mausteet pintaan, molemmin puolin. Kaada päälle viiniä ja oliiviöljyä ja sivele seosta lihalle. Anna maustua viileässä paikassa pari tuntia. Ota liha lämpenemään puolisen tuntia ennen paistoa.

Paista viulua 200 asteessa 10 minuuttia, laske sitten lämpötila 170 asteeseen ja paista vielä noin puolitoista tuntia. Sivele lihaa paistoliemellä kerran tai pari paistamisen aikana.

P.S. Portugalissa vielä perinteisempi pääsiäisruoka on uunissa paahdettu vuohi.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti